Träning

 

GrIFK Alpines utvecklingsstig är den ungas väg för att nå sina mål genom klubbverksamheten. 

Skidskolan utgör grunden för hela träningsverksamheten och fungerar som en startplats för utvecklingsstigen. Skidskolan ska i grund under 4 år då man lär sig självstädig bruk av hiss samt skidåkning. Under de senare åren är målet att lära sig rena och kantande svängar. Huvudfokusen i skidskolan är att bygga upp ett intresse för skidåkning som en hobby samt få ha skoj med nya vänner. Skidskolan börjar med LumiWerner-gruppen, som är en grupp för familjens yngsta. Nästa grupp är VauhtiWerner-gruppen med mål att lära bort plogningen och börja hitta en kantande sväng istället. Marcus Sandell Racing School (MSRS) är skidskolans sista skede och ett steg närmare själva alpina skidåkningen. I MSRS bekantar vi oss tillsammans med proffsiga tränare i banåkningens grunder. För de som inte intresserar sig i banåkning finns det möjlighet att välja en FreestyleWerner-grupp var vi bekantar oss med freestyle-åkning (hopp & tricks mm.)

Vid sidan av MSRS erbjuder föräningen en idrottsgrupp året runt för barn mellan 8-12 år. I idrottsgruppen kan vi fokusera på att allmänt förbättra våra idrottsliga kunskaper genom lek, spel och olika övningar. 

Efter skidskolan flyttar idrottsutövarna sig vidare till träningsgrupperna. Målet i träningsgrupperna är att bekanta och sätta in sig i banåkning och den omfattande träningen för barn som flyttat från skidskolan. I träningagrupperna växer barnen som både skidåkare samt idrottsutövare, och hobbyn blir en målinriktad idrottsgren. 

Delta är första träningsgruppen i utveckligsstigen. I Delta tränas det 2-3 gånger i veckan från augusti till april. Direkt när snön lagt sig tränar Delta i Granibacken. Gruppen kan ha läger i södra Finland samt delta på några tävlingar. 

Efter Delta-gruppen kan åkaren välja ifall hen flyttar sig till Sigma eller Beta. Sigma är en grupp för U10 och U12 åringar som inte vill hålla på med alpin skidåkning hela året runt eller delta på tävlingar/läger. Andra alternativet är Beta gruppen som huvudsakligen är menad för U10 åringar. Beta-gruppen tränar hela året om. Denna grupp har möjlighet att delta på glaciär- och Laplands-läger. 

Alpha-gruppen är en grupp för huvudsakligen U12 åringar och är nästa skedet i utveckligsstigen. Gruppen är en aning mer tävlingsinriktad och har som mål att nå nationella toppen. Gruppen har läger och tävlingar runt om i hela landet samt möjligen också utomlands. Under hösten fokuserar gruppen på barmarksträningen och de fysiska kunskapern, och under vintern tränar gruppen både i Granibacken och Swinghill tre gånger i veckan. Alpha-gruppen är bland de bästa i sin årsgrupp i Finland - under säsongen 15/16 nappade gruppen 15 FM-medaljer. 

Omega-grupperna är menade för U14 och U16 åriga aktiva skidåkare. I Omega är tränande och tävlande målinriktat. Gruppens verksamhet satsar till världstoppen i sin egna åldersgrupp. Åkarna i Omega deltar i både nationella och internationella tävlingar. Gruppen har haft representanter i Trofeo Topolino (U14 & U16 inofficiella VM-tävlingar) varje år samt gruppen har varit bland de bästa i FM-tävlingarna. 

GrIFK Alpine Master gruppen är en av vårt lands mest aktiva vuxenskidgrupp. I Grani Masters är det lätt att fortsätta med sin hobby under senare år. 

Även fast vi har många tekninska mål, är huvudsaken samt fokuset på att ha det roligt samt väcka intresse för indrott.