Föreningen

GrIFK Alpine rf är en skidförening i södra Finland representerar alpin tradition redan från år 1934. Dagens förening blev etablerad år 1988 och har idag ca 1400 medlemmar. Granibacken ägs av Grankulla stad, men GrIFK Alpine asvarar för verksamheten och använder backen för egen skidskole-  och träningsverksamhet.

Genom vårt långsiktiga ungdoms- och juniorarbete har vi klarat av att öka vår verksamhet varje år. Föreningens huvudfunktioner är idag: skidskolan, träning samt upprätthåll av Granibacken.

GrIFK Alpines styrelse ansvarar för verksamheten i föreningen samt uppehåller websidorna. Verksamhetsledaren Atte Penttinen kordinerar föreningens olika verksamheter. Kaisa Puttonen är ledare för skidskolan och ansvarar för skidskoleverksamheten samt utvecklingen. Joni Sandvall fungerar som föreningens huvudtränare och ansvarar för träningsverksamheten och systemet. Föreningen gör kontinuerligt samarbete med olika organisationer för att utveckla och sprida ordet om alpin skidåkning.

Värden

GrIFK Alpine står för följande värden: ansvar, engagemang och utveckling. Genom dessa värden vill vi skapa en atmosfär var de unga kan förverkliga och utveckla sig själva på ett sätt som bygger upp till önskade resultat. Centrala målet för föreningen är att erbjuda en positiv verksamhet och få alla medlemmar att göra sitt bästa.

GrIfk Alpine har beviljats sigilfförenings-status av Valo r.f.

Motto

GrIFK Alpines motto är "Matkalla Huipulle" ('på väg till toppen'). Vi vill att all vår verksamhet ska sikta mot toppen. Vårt mål är att utveckla världens bästa träningssystem och stöda våra medlemmar med att nå sina egna mål. Vi gör en gemensam väg mot gemensamma mål!

Skidskolan och träning

Skidkskolan och juniorträningen erbjuder en aktiv verksamhet för barn i alla åldrar. GrIFK Alpine arrangerar också skolningar samt möjligheter att utvecklas som skidskolelärare eller som tränare.

GrIFK Alpines skidskola har samlat med sig barn i åldern 4-12 åt genom sina regelbundna veckotimmar i Lumi-, Vauhti-, Freeride-, och SnowboardWerner-grupperna. Som tillägg till detta har skidskolans populära kurser under sportlovsveckan varit ett påfyll i föreningens träningsutbud. Förra säsongen deltog över 1000 ivriga unga åkare i skidskolan. Alla skidskoledeltagare är medlemmar i GrIFK Alpine och har automatiskt då Ski Sport Finland rf:s Skipass till förfogande.

Efter skidskolan har de unga åkare möjlighet att förtsätta i portskolan samt fortskrida vidare till träningsgrupper med nationella och internationella toppen som mål.

I juniorverksamheten har vi koncentrerat oss på träningen för barn i åldern 7-15 år. I förverkligandet av träningen har föreningen huvudtränaren Joni Sandvall samt 10 proffessionella tränare. I tillägg deltar många föräldrar samt andra intresserade i frivilligt arbete. GrIFK Alpines verksamhetsplan  och träningsfilosofi uppdateras varje år och utvecklas ständigt bl.a. genom skolning för tränarna.

Backen och Cafét betjänar sina medlemmar samt andra besökare. Vi använder oss av ett modernt snöproduceringssystem och har två fasta säsongarbetare för uppehåll av backen. I backen uppmärksammar vi alla faktorer för säkerhet och utvecklar dessa kontinuerligt.

Mål

GrIFK Alpines mål är att bygga upp ett världsklassigt träningssystem med högkvalité på träning helt från skidskolan till vuxnas FIS-serier. Vi vill vara en förening med ett träningssystem som grundlägger för en topp-idrottskarriär.

GrIFK  Alpinen tavoitteena on muodostaa maailmanloukkainen valmennusjärjestelmä, joka tarjoaa toimintasuunnitelmamme & valmennusfilosofiamme mukaista laadukasta alppihiihtovalmennusta lasten hiihtokoulusta alkaen aina aikuisten FIS – sarjaan saakka. Tavoitteenamme on olla huippu-urheiluun valmistava seuratasoinen valmennusjärjestelmä, joka mahdollistaa urheilijoiden siirtymisen alppilukioihin ja edelleen maajoukkueisiin. Myöskin tavoitteemme on vahvistaa ja rakentaa Suomeen ja Kauniaisiin alppiyhteisö. Tämä tarkoittaa että haluamme luoda paikan, jossa kaikkien on kiva ja hyvä olla. Kaikki eivät halua kilpailla alppihiihdossa, vaan seurana annamme mahdollisuuksia myös nauttia ja olla mukana laskettelussa muussa muodossa, esimerkiksi kouluttamalla hiihdonopettajia, tarjoamalla erilaisia lasketteluryhmiä eri tasoisille ja ikäisille laskettelijoille yms. Tavoitteenamme on myös kasvataa intohimoa liikuntaan ja alppihiihtoon

Päämäärä

GrIFK:n päämääränä on ylläpitää ja kehittää myönteisesti toimintaansa edellä mainitun mukaisesti sekä säilyttää kärkisija seuraluokituksessa.  Ski Sport Finland ry on vuosina 2000 -2016 valinnut Grankulla IFK Alpinen Suomen parhaaksi alppilajien urheiluseuraksi.